FAKTA OM HÅR!!

Her har vi samlet litt kjekk info om hår!!

Håret på hodet vokser mellom 0,25 og 0,4 millimeter pr dag.
Når vi regner på det blir det på:
1 time = 0,0125mm
1 dag = 0,3mm
1 uke = 2,1mm
1 mnd = 1cm
1 år = 12cm

 


  - Hver dag mister man opp til 100 hår
- Håret på hodet vokser tilsammen 30m pr dag!
- Maksimal hårlengde: 70 til 90 cm
- Hårets diameter: 0,1mm
- Kvinnelig hår vokser senere en mannlig hår.
- Hårets levetid er mellom 2 og 7 år.
- Fuktighet strekker håret
- Hyppig vasking av håret øker ikke håravfall
- Håret vokser fortere i varmt klima
- Eldre har tregere hårvekst og tynnere hår
- Hår klipp virker ikke inn på hårveksten
- Vått hår bør ikke gnikkes, siden håret er veldig følsomt .

 

Antall hår på hodet er gjennomsnittlig 100 000

Med rødlig hår: 90 000

Med sort hår : 110 000

Med blondt hår: 140 000

 

Og her er hårets oppbygning:

Den ytterste delen av hårskaftet er håroverhuden, også kalt kutikula, den består av brede keratinflak som ligger taklagt i flere (5-15) lag. Dette kalles skjellaget. Mønsteret på skjelLaget kan variere fra person til person, nesten som fingeravtrykk. Fiberlaget, også kalt korteks, ligger innenfor håroverhuden og er bygd opp av keratin. Den innerste delen av hårskaftet er margen, eller medulla, og inneholder runde celler som det ofte er luft i mellom. Den nederste delen av hårrota, som ligger rundt papillen, er neste dobbelt så tykk som resten av hårrota. Denne delen kalles hårløken.

 

 

Hvert hår sitter i en hårsekk. Hårsekken er en fordypning i huden. Overhuden er bare 0,2 mm tykk. Under overhuden ligger lærhuden, hårsekkene går 3-5mm ned i dette hudlaget. På bunnen av hver hårsekk stikker papillen opp. Dette er en tapp med en "lue" av celler som stadig deler seg. De skyves oppover etter hvert som det dannes nye celler. Disse spesialiserer seg og blir til hår og til det ytre og indre rotkjede, som ligger inn mot hårrota. De cellene som ligger rundt papillen og deler seg og lager nytt hår kalles ofte vekstlaget eller grolaget. De store papillene har bedre vekstlag enn de små, de gir derfor tykkere og grovere hår enn små papiller. Jo fortere cellene deler seg, desto fortere vokser håret. Det er blodårer som leder inn til papillene. Disse forsyner

Like over vekstlaget på papillen er det noen store, svarte celler med mange lange utløpere. Det er melanocytter. Disse cellene lager fargede melaninkorn, som andre celler tar opp fra utløperene slik at håret får farge. Melaninkornene ligger i cellene i fiberlaget (særlig den innerste delen) I melanocyttene er det et enzym som lager malanin av tyrosin, som er en aminosyre. Tyrosin finnes i de proteinene vi spiser og fraktes til melanocyttene med blodet.

Etter hvert som håret vokser gjennom hårsekken hvor veggene blir det smurt av talg. (Talg=Sebium på latin) Talg inneholder fettstoffer og fettsyrer og er svakt sur. Det er derfor håret får en naturlig surhetsgrad eller pH-verdi. Denne ligger mellom 5 og 6. Når vi vasker håret med sjampo eller utsetter det for andre kjemikalier vil det få samme surhetsgrad som løsningen rundt det har. Derfor vaskes håret ofte med en sur løsning til slutt (f.eks balsam) slik at skjellene skal legge seg tett sammen. Dette får håret til å se blankt ut etter behandling.cellene i vekstfasen med næring, bl.a. aminosyrer som cellene setter sammen til proteiner. Håret som er nederst i hårsekken er mykt, dette blir stivere etter hvert som det vokser opp gjennom hårsekken.

  Håper dette var interresant for dere!:)

HA EN FIN DAG!!   

 


 

 

4 kommentarer

Hedda

14.01.2013 kl.18:08

Hah, veldig ;) Min hårvekst er ekstrem sen etter min mening. Fikk noen tips der ja!

Trine Jensen

14.01.2013 kl.18:28

mye fakta her! :) bra!!

duurp

14.01.2013 kl.18:45

Går VG 1 frisør så her var det masse fin info :)

renate

29.01.2013 kl.12:11

oi, her fikk jeg lært mye !

Skriv en ny kommentar

milliondollarhair

milliondollarhair

27, Arendal

Vi er Million Dollar Hair! Et Nytt hair care merke i Norge! Vi har alt av shampo, balsam, kurer og styling til håret ditt! WWW.MILLIONDOLLARHAIR.COM

Kategorier

Arkiv

hits